2014. január 1., szerda

Happy New Year!

Röstellem, hogy olyan régen posztoltam utoljára, de az utóbbi időszak nagyon sűrű volt, és minden járt az eszemben, csak a blogírás nem. Most viszont pótolom a hiányosságot, és az új évet egy kedves olvasóm kérésének teljesítésével nyitom: íme néhány hasznos információ a vízumügyintézéssel kapcsolatban.

A vízuminterjúk február-március környékén indulnak, így a szükséges papírok beszerzése/kitöltése is csak ekkor esedékes. Először is be kell fizetni a vízumdíjat, ez körülbelül 140 dollár. Csináltatni kell egy vízumfotót, aminek szigorú követelményeknek kell megfelelnie, ezért érdemes a CL által ajánlott fotósok közül választani. Ki kell tölteni egy adatlapot a nagykövetség honlapján, ehhez a CL mindig küld egy részletes útmutatót, ami alapján gyerekjáték az egész. Szükségeltetik továbbá az útlevél, tavaszi féléves iskolalátogatási igazolás, valamint a teljesített tárgyak listája a Neptunból. Az összegyűjtött dokumentumokat postán el kell küldeni a CL-nek, a pestiek vagy környékbeliek személyesen is bevihetik az irodába. Az interjú napján úgy tudom, hogy a delikvensek az irodában gyülekeznek, majd kettes oszlopban, kézen fogva átvonulnak a nagykövetségre. Innentől kezdve nincsenek pontos információim a folyamatról, én csak egyszer voltam interjún még 2011-ben, azóta automatikusan megkapom a vízumot. Leírom akkor hogy zajlott, nem hiszem, hogy nagy változás lenne. Egyesével mentünk be, az ajtóban biztonsági ellenőrzés, átvilágítás. Az előtérben sorszámot húztunk, majd egy ablakhoz szólítottak, ahol megkaptuk a kis csomagot, amit korábban postán elküldtünk az irodának. A papírokkal átmentünk a konzuli ablakokhoz (olyan mint egy bank vagy ügyfélszolgálat, számozott ablakok vannak, mindegyik mögött egy amerikai nemzetiségű konzul), ahol a kapott sorszámok alapján szólítottak. Az interjú 10 percig se tartott (angol nyelvű!), 10 ujjas ujjlenyomatvétel, majd a konzul elkérte a papírokat, feltett néhány kérdést (jártam-e már Amerikában, hol van a táborom, hova járok egyetemre) és voilá, welcome to the USA, have a good summer! A papírokat értelemszerűen nem kaptuk vissza, az útlevelet az elkészült vízummal együtt az irodában lehetett átvenni egy-két héttel később. Nem kell tehát izgulni, kicsit félelmetesnek tűnik a dolog a nagy szigor miatt, de aggodalomra semmi ok, a CL szokás szerint minden szükséges információval ellát benneteket. Hajrá, már csak pár hónap van hátra, és utazunk!! :)






1 megjegyzés:

  1. :)) köszöntem, nem izgulok kevésbé, de Te igazán mindent megtettél ! értékelem a képet, és a kézen fogva átvonulást ! BUÉK!

    VálaszTörlés